Yrkesidentitet och utbildning 2
Precis som författarna av rapporten ”Personlig assistans som yrke” från 2007 skriver så tror jag det är viktigt med en relevant utbildning som kan hjälpa till att skapa en yrkesidentitet. Med relevant utbildning menar jag att man får kompletterande kunskaper om rådande lagstiftning, kollektivavtal, speciella överenskommelser och vad dessa innebär som till exempel måltidspauser, kunskaper om olika hjälpmedel, ett etiskt förhållningssätt och dilemman som kan uppstå samt ergonomi.

En stark yrkesidentitet kan hjälpa till att höja statusen på yrket som personlig assistent. Med yrkesidentitet menas att man utvecklar en identitet under tiden man lär sig ett nytt yrke. Det är alltså något som tar tid. I begreppet yrkesidentitet ingår att man besitter kunskaper relaterade till yrket. Dessa kunskaper kan vara arbetsuppgifter, rutiner, språk, värderingar och mentalitet med mera.
Det här förklarar delvis varför assistansyrket har så låg status. Om man bara jobbar enstaka timmar som assistent eller har det som ett sommarjobb eller som ett jobb mellan anställningar och så vidare hur ska man då hinna lära sig alla de här sakerna? Hur ska man hinna lära sig rutiner, arbetsuppgifter och yrkesspråk? Det säger sig självt att det inte går. Eller så hinner man precis lära sig, sedan slutar man och glömmer bort.
Som avslutning vill jag ge er några saker att fundera över. Vad skiljer autism från Aspbergers syndrom? Vet ni vad förkortningen CP står för? Vad är en podd? Vad för slags undersökning bör en person med Downs syndrom genomgå innan denne kan rida en häst?