Lågavlönad och utnyttjad eller...?!
Mitt namn är Jenny Ahlqvist. Jag är 32 år och jobbar som personlig assistent. Mitt syfte med den här bloggen är att beskriva yrket så som jag ser på det. Jag kommer framför allt skriva ned mina tankar med vissa exempel ur vardagen som givetvis först godkänts av min brukare.

Innan jag börjar skriva om hur jag ser på yrket kommer jag skriva om hur yrket ofta uppfattas av övriga samhället. I en rapport från socialstyrelsen ”Personlig assistans som yrke” från 2007 kan man bland annat läsa följande:
”Samtidigt som många vittnar om tillfredsställelse med arbetet som personlig assistent har yrket låg status, en låg lönebild, betraktas som ett genomgångsyrke och omfattas av rekryteringsproblem.”
Vidare tar rapporten upp problem med anställningsvillkoren. Det finns många olika anställningsavtal där de flesta går på vikariat, visstidsanställning, provanställning eller timanställning och färre än hälften har en fast tillsvidareanställning. Trots detta känner sig de flesta trygga i sin anställning vilket kan bero på att yrket domineras av personer som ser jobbet som tillfälligt och letar efter något annat, därmed minskar betydelsen av anställningsformen. Här kan du ladda ned och läsa rapporten i sin helhet http://www.socialstyrelsen.se/publikationer2007/2007-123-24.
Dessutom dras yrket med bilden av bidragsfusk. Trots att många assistansföretag sköter sitt uppdrag finns det även de som satt i system att fuska till sig pengar. I en artikel i SvD från juni 2014 kan man läsa:
” – Det är en väldigt liten andel som fuskar men eftersom assistansersättningen är en stor del av socialförsäkringen som kostar 27 miljarder årligen blir det snabbt stora belopp. Det riskerar att undergräva försäkringen och försämra för de som behöver den, säger Linus Nordenskär.”
När man läser om yrket kan man undra varför någon skulle vilja jobba som personlig assistent, vem vill vara lågavlönad och utnyttjad? Jag kommer strax berätta om mina skäl, men inte riktigt än. I mitt nästa blogginlägg kommer jag förstfundera kring utbildningsnivån hos personliga assistenter.