Assistentbloggen

Mitt namn är Jenny Ahlqvist och jag är bosatt i Uppsala. Jag arbetar som personlig assistent. I den här bloggen vill jag dela med mig av mina erfarenheter från mitt arbete. Jag kommer fördjupa mig i attityder kring arbetet och försöka visa på en positiv bild som gärna försvinner i debatten.

Hur det borde vara

Publicerad 2015-09-11 16:00:00 i Samhälle,

Har ni läst läroplanen för grundsärskolan? Det har jag och den är rätt ambitiös men faktiskt väldigt bra! I mångt och mycket skiljer den sig inte speciellt mycket från grundskolan eller för den delen gymnasieskolan som jag är utbildad inom. De största skillnaderna finner man av förklarliga skäl i kursplanerna. Men när det kommer till skolans värdegrund och uppdrag så är det faktiskt samma saker som gäller. Till exempel ska undervisningen "anpassas till varje elevs förutsättningar och behov… Skolan har ett särskilt ansvar för de elever som av olika anledningar har svårigheter att nå målen för utbildningen. Därför kan undervisningen aldrig utformas lika för alla."

 (Bild lånad ifrån Sean MacEntee https://flic.kr/p/8AtdcS)

Formuleringen gällande genus tycker jag är ganska intressant. I läroplanen för grundsärskolan kan man läsa "Skolan ska aktivt och medvetet främja kvinnors och mäns lika rätt och möjligheter. Det sätt på vilket flickor och pojkar bemöts och bedöms i skolan, och de krav och förväntningar som ställs på dem, bidrar till att forma deras uppfattningar om vad som är kvinnligt och manligt. Skolan har ett ansvar för att motverka traditionella könsmönster. Den ska därför ge utrymme för eleverna att pröva och utveckla sin förmåga och sina intressen oberoende av könstillhörighet." I läroplanen för gymnasiet har man kortat ned det till "Skolan ska aktivt och medvetet främja kvinnors och mäns lika rätt och möjligheter. Eleverna ska uppmuntras att utveckla sina intressen utan fördomar om vad som är kvinnligt och manligt." Betyder det att elever i gymnasiet inte längre påverkas av traditionella könsroller på samma sätt som i grundskolan och att man därför kan tona ned denna fråga. Eller vad ligger bakom denna mycket nedkortade version? Enda sättet är nog att fråga skolverket. För jag har då ingen idé om anledningen bakom.

Andra saker jag finner intressanta i läroplanen för grundsärskolan är "Skolan ska klargöra för elever och föräldrar vilka mål utbildningen har, vilka krav skolan ställer och vilka rättigheter och skyldigheter elever och deras vårdnadshavare har." Det är faktiskt delvis avgörande för att lyckas uppfylla nästa punkt som lyder "

Skolans uppdrag är att främja lärande där individen stimuleras att inhämta och utveckla kunskaper och värden." Om man inte vet var man är på väg, hur ska man då finna glädje och stimulans i utbildningen? Ingen vill famla runt i blindo.

Jag tycker också läroplanen är mycket bra formulerad kring det här med kommunikation som blir så extra viktig i grundsärskolan. "Språk, lärande och identitetsutveckling är nära förknippade. Genom rika möjligheter att samtala, läsa och skriva ska varje elev få utveckla sina möjligheter att kommunicera och därmed få tilltro till sin språkliga förmåga."

När skolan levererar det här, då är den som bäst. Här kan ni läsa hela läroplanen http://www.skolverket.se/laroplaner-amnen-och-kurser/grundskoleutbildning/grundsarskola/laroplan

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Anställd som personlig assistent. Driver eget företag vid sidan om. Mamma till en och snart gift med min sambo.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela