Ett riktigt hundjobb
Jag tycker det är trevligt med skolor som satsar på kompletterande inlärningsmetoder. Det jag talar om i just detta fallet är hundar som används för olika uppgifter kopplade till skolarbete och fritidsaktiviteter. Det som är viktigt är att de kompletterande inlärningsmetoderna har ett vetenskapligt stöd och just animal assisted learning/activities/therapy eller AAL/AAA/AAT har stöd i den vetenskapliga litteraturen.

Det finns massor av forskning kring detta område som sagt och det är jätte svårt och tidskrävande att gå igenom detta hav av publikationer. Jag väljer istället att länka till en av alla sammanfattningar som finns och diskutera innehållet. Artikeln heter "Exploring Animal-Assisted Programs with Children in School and Therapeutic Contexts" och ni hittar den om ni följer länken.
En vetenskaplig artikel måste uppfylla vissa krav, förutom att den ska publicerats en accepterad vetenskaplig tidning med ett eget råd efter att genomgått en peer-review så ska kunskaper och metoder presenteras på ett sådant sätt att de kan ifrågasättas och de ska även kunna förkastas. Studien måste vara reproducerbar, tillvägagångssättet och resultaten måste alltså vara så pass tydligt presenterade att någon annan ska kunna upprepa studien med liknande resultat. Och det är här den här typen av forskning stöter på svårigheter.
Kritiken mot rapporter kring AAA och AAT rör ofta mätbarheten kring resultaten eftersom dessa till skillnad från naturvetenskapliga rapporter ofta innehåller flera element som kan vara svåra att skilja åt. Det kan till exempel röra sig om att forskaren måste förlita sig på lärarens uppfattning om ett barns beteende före och efter avslutad studie och det är inte helt säkert att lärarens rapportering är helt objektiv. Det kan röra sig om att hundtränaren måste vara med och hur definerar man den personen och vilken effekt har denne på inlärningssituationen. Problemet helt enkelt är att först och främst uppvisa en tydlig definition av AAA, AAT osv, därefter finns det tydliga svårigheter att separera olika variabler i en statistisk modell samt att uppvisa mätbara resultat. Allt det här är konsekvenser av att jobba med djur och människor ur ett psykologiskt perspektiv. Dock har forskningen blivit bättre och gått från anekdotbevis till mer godtagbar vetenskaplig forskning.
Men trots svårigheterna med att producera pålitiliga resultat visar ändå modern forskning att man kan åstadkomma en positiv inlärningsmiljö speciellt i särskolan genom att införa till exempel en hund. Hunden verkar fungera som ett socialt smörjmedel och underlätta kommunikationen mellan elev och lärare.